Wie is Wouter?

Wouter opereert bewust zoveel mogelijk “out of the web”.   Om toch een idee te geven wie hij is, volgt hier een schets van zijn leven waarover hij boeken vol zou kunnen schrijven ware het niet dat hij een pittige vorm van dyslectie heeft.

Wouter is geboren in Breda als zoon van de directeur van de kunstacademie aldaar en een uitermate, creatieve, eigenzinnige en inspirerende moeder. 

Vanaf zijn vroegste herinnering is Wouter autonoom denker en doener en een vragensteller over zowel praktische als spirituele /religieuze zaken. Hij leeft tussen zijn vogelvrienden en hond en is met hetzelfde gemak met de tuinman of de kunstenaarsvrienden van zijn ouders en familie uit de diplomatieke kringen. Als jong kind voert hij lange gesprekken met mijnheer pastoor en latere vriend architect/monnik dom. Hans van der Laan.

 

De schooljaren zijn voor Wouter diep confronterend. Hij beleeft het schoolsysteem als inefficiënt en vol hypocrisie.  Het contact met de orthopedagoge W.J.  Bladergroen geeft hem een reddend gevoel van begrip en steun.

 

Rond zijn negende jaar gaat hij op paardrijles. De instructeur neemt een opmerkelijke besluit en plaatst Wouter zonder zadel op het allergrootste en eigenzinnigste paard! In alle vertrouwen en met gaandeweg steeds meer behendigheid worden paard en Wouter één en de indianencapriolen die ze uithalen laat menigeen langs de kant met overslaande hartslag achter.

Wouter zegt hierover:

 “eigenlijk is dit exemplarisch voor mijn leven: ik krijg en neem voortdurend de allergrootste uitdagingen aan en leef die ervaringen bewust en concreet vanuit een zielsvertrouwen. Ik zie het ook wel als initiaties…”

 

Na de middelbare school en zoekende, besluit hij de wereld te gaan ontdekken en vertrekt naar Canada. Hij refereert naar deze periode als volgt: “…daar heb ik in 1 jaar tijd alles geleefd wat je in een mensenleven zou kunnen meemaken behalve de geboorte van je kind”. Hij vecht letterlijk voor zijn leven; zijn dierbare vriend en  melkveeboer Jim verongelukt in zijn bijzijn; zonder noemenswaardige ervaring runt hij als twintigjarige de grote boerderij en er gebeurt heel veel meer, dat wellicht nog eens beschreven gaat worden. 

 

Na de Canadese ervaringen, volgen een kleine 10 jaar met soms succesvolle beroepen, ambachten, ondernemende projecten en tochten op diverse plaatsen in de wereld, waaronder:

  • Amsterdam, als reclamefotograaf bij gerenommeerd fotostudio Hans Kroeskamp
  • Frankrijk, om zich de Franse taal machtig maken
  • Reizen door Noord Amerika met een werkelijke “into the wild” ervaring
  • Reizen in Colombia, in de hoogtijdagen van FARC en Pablo Escobar
  • Miami, Florida, alwaar hij een zeilbotenverhuur runt en een zeilschool opzet
  • Frankrijk en USA, het voorbereidend ontwikkelen van het multi-media IMAX theater voor het project de ‘Apocalypse de Saint Jean’ van J. Monestier.
  • Parijs, waar hij uit het niets zijn eerste architectuur project realiseert voor een jonge man met een zeldzame vorm van spierdystrofie.
  • Breda, waar hij zijn tante die gangreen heeft, geneest met honing.

 

In 1987 begint hij aan de prestigieuze industriële designschool “l’ENSCI - Les Ateliers in Parijs.  Het is een vijfjarige opleiding gebaseerd op de Bauhaus school van Ulm met volledig geïndividualiseerde leertrajecten. Opmerkelijk is dat hij deze volgt met een beperkte kennis van de Franse taal en in record tijd weet af te ronden.

 

Met het diploma op zak start hij in Amsterdam zijn ontwerpbureau “Stonehenge”. Zijn ontwerpgebied is zeer breed: van deurknoppen tot volledige huizen.

Voortbordurend op de eerdere ervaring in Parijs ontwikkelt hij een geheel eigen visie met design- en architectuuroplossingen voor mensen met een progressieve fysieke beperking.

Eind jaren ’90 vestigt hij een dependance in zuid-west Frankrijk en daar, in zijn werkatelier, maakt Wouter al zijn bedenksels en prototypes zelf.

 

In 2000 wordt Wouter benaderd door de universiteit van Bordeaux voor een nieuw op te starten studierichting. Hij gaat akkoord onder de voorwaarde een eigen les programma te kunnen ontwikkelen over het creatieve proces. Hieruit ontstaat het seminar “Toi et ton potentiel créatif”.  Nu, na vele jaren van praktijkervaring op Franse scholen, bij bedrijven en op individuele basis, is het seminar verfijnd en doorontwikkeld.    

 

Wouter is een ware renaissanceman; empirisch filosoof, etholoog, designer, architect en kunstenmaker, hij is een op velerlei gebied getalenteerd createur met een imposante reeks van beroepen en ambachten. 

 

De zoektocht naar een betere gezondheid brengt hem onder meer bij dokter Ryke Geerd Hamer in Keulen en naar Sri Lanka voor Ayurvedische detoxkuren (panchakarma) . Met de nieuwe inzichten verandert hij zijn leefstijl en voeding. 

Na een bijna doodervaring gelijkende beleving komt er een afspraak voor zijn verdere leven: “ ik ga volledig vanuit het zielsvertrouwen leven, bewust en concreet”. 

Dit geeft hem eindelijk de vrije ruimte: vooruitziend, hoog sensitief en met een enorm goed ontwikkeld geheugen levert dit hem een inspirerende reis op.

 

Hij voelt steeds krachtiger dat van hem wordt verwacht uit de schaduw te stappen omdat hij werkelijk wat te vertellen heeft. Hij wil tevens handvaten aanreiken en nodigt uit om hiervan kennis te nemen.